У нашого дуже дорогого клієнта опублікована хороша стаття, присвячена помилковому плануванню. Як розробники програмного забезпечення, ми постійно боремося з цим тут, так що ця стаття дійсно дзвонить нам у дзвін. Будь ласка, знайдіть коротку версію тут, для повної версії перейдіть до original post, для визначення проблеми, будь ласка, прочитайте wiki article.

Що таке помилка планування?

 

Деякі люди завжди пропускають крайні терміни, часто запізнюються і майже завжди недооцінюють час, який їм буде потрібно, щоб щось зробити.

 

Схильність вірити, що ваш власний проект буде йти за планом, навіть якщо такі завдання запізнюються, називається помилкою планування – термін, придуманий Нобелівським лауреатом психологом Даніелем Канеманом та іншим психологом Амосом Тверскі в 1970-х роках.

У відомому прикладі планувальники спочатку припускали, що культовий Сіднейський оперний театр буде завершений до 1963 року вартістю в 7 мільйонів доларів. Зменшена версія була остаточно завершена в 1973 році за 102 мільйони доларів, ціле десятиліття потому і на 1475% перевищивши бюджет.

Будівництво тунелю під Ла-Маншем, Великого поясу зв'язку в Данії і Бангкокського метро - все це мегаінфраструктурні проекти, які пережили схожі долі. Але цю ідею можна застосувати і до нашого повсякденного життя. Будь то подача податків, оцінка вартості ремонту або планування виходу на пенсію, ми всі були винні в тому, що планували краще і робили гірше. Плануючи щось, легко припустити, що все пройде ідеально. Однак з точки зору статистики це малоймовірно.

У статті 2003 року "Манія успіху" Канеман об'єднався з Деном Ловалло, щоб розширити визначення помилки планування. Вони пишуть, що помилка планування включає в себе тенденцію недооцінювати час, витрати і ризики майбутніх дій і в той же час переоцінювати вигоди від тих же самих дій.

Надія змушує мене це робити.

 

Бестселер Канемана "Швидке і повільне мислення" пояснює, що схильність до оптимізму, віра в те, що погані речі з меншою ймовірністю відбудуться з вами, також проявляється через помилки планування. Оптимізм і навіть надмірна самовпевненість можуть бути позитивними речами: вони можуть допомогти нам вийти з зони комфорту і спробувати виконати більші або більш складні завдання, захищаючи від природного відрази до втрати.

 

З іншого боку, вони можуть породжувати помилкові переконання, змушуючи нас переоцінювати власні здібності. Як пише Канеман, помилка планування заважає вам усвідомити, як ви порівнюєте себе з іншими людьми, такими ж, як ви.

Тільки ще одне завдання.

 

Може бути спокусливо спробувати зробити якомога більше за якомога менший час-те, що деякі люди називають синдромом "ще одне завдання". В результаті занадто часто недооцінюється складність і час, необхідні для завершення проекту.

Візьміть зовнішній вигляд.

 

Один із засобів полягає в тому, щоб спробувати бути більш об'єктивним – прийняти більш "сторонній" погляд. Один із способів зробити це-використовувати іншу ідею, спочатку розроблену Канеманом і Тверським: прогнозування еталонного класу.

 

По суті, це означає порівняння того, що відбувалося в інших подібних випадках в минулому, і відповідно перегляд планів і проектів. Це може означати врахування більш непередбачуваних подій, таких як хвороба або інші особисті проблеми, брак фінансування або проблеми з координацією різних частин завдання.

Однак може бути спокусливо поглянути зсередини: думати, що на цей раз все буде по-іншому або що ваш випадок унікальний, а потім просто робити прогнози, ґрунтуючись на інформації прямо перед вами, знаходячи все більше і більше підстав для оптимізму.

Тому, якщо ви намагаєтеся передбачити, скільки часу вам потрібно, щоб написати цю статтю або одягнутися і бути десь вчасно, вам набагато краще подумати про те, як довго подібні завдання займали вас в минулому. Це може бути більш корисним, ніж просто зосередити увагу на тому, наскільки добре ви готові до цього конкретного есе або як ви збираєтеся сісти на цей попередній поїзд.

 

More like this

Get in touch

Зв'язатися з нами

Frankfurt am Main, Germany (Sales)

60354

Eckenheimer Schulstraße, 20

+38 (098) 630-49-85

info@a5.ua

Харків, Україна

61023

вул. Трінклера, 9

+38 (050) 908-31-07

info@a5.ua

Burgas, Bulgaria (Development)

8008

бул. „Транспортна“ 15, Northern Industrial Zone

+359 877 350129

info@a5.ua